|
У батька на носі базаліома, це взагалі рак чи ні?
|
|
| dorenyurist | Дата: Ср, 10.06.2026, 19.54 | Повідомлення # 1 |
|
Група: Користувачі
Повідомлення: 15
Репутація: 0
Статус: Offline
| У батька на носі знайшли базаліому, лікар каже треба видаляти. Налякав нас словом рак, але потім додав, що вона ніби не дає метастазів. Я тепер взагалі не можу розібратися, це реальна онкологія чи якась безпечна пухлина, яка ні на що не впливає. Хто стикався, підкажіть, наскільки все серйозно та чи варто панікувати.
|
| |
| |
| akhamsa | Дата: Ср, 10.06.2026, 19.55 | Повідомлення # 2 |
|
Повідомлення: 169
| Базаліома це дійсно різновид раку шкіри, але вона вважається найбільш доброякісною серед усіх злих пухлин. Вона росте дуже повільно і майже ніколи не пускає метастази по організму. Головна небезпека в тому, що вона може проростати вглиб і руйнувати сусідні тканини, особливо на обличчі біля очей чи носа. Панікувати точно не треба, але лікувати і видаляти її потрібно обов'язково.
|
| |
| |
| Rennix | Дата: Ср, 10.06.2026, 19.56 | Повідомлення # 3 |
|
Повідомлення: 11
| Моєму дідусеві видаляли таку штуку на щоці три роки тому. Спочатку думали, що просто прищик не загоюється, а виявилася базаліома. Хірург пояснив, що пухлина хоч і злоякісна, але за межі шкіри не виходить. Видалили під місцевою анестезією за пів години, навіть шрам зараз майже непомітний. Головне не затягувати, бо якщо вона сильно розростеться, то операція буде набагато складнішою і травматичнішою для обличчя. Просто знайдіть хорошого онкохірурга або дерматоонколога.
|
| |
| |
| beketovalim | Дата: Ср, 10.06.2026, 19.57 | Повідомлення # 4 |
|
Повідомлення: 11
| Цитата dorenyurist (  ) У батька на носі знайшли базаліому, лікар каже треба видаляти. Налякав нас словом рак, але потім додав, що вона ніби не дає метастазів. Я тепер взагалі не можу розібратися, це реальна онкологія чи якась безпечна пухлина, яка ні на що не впливає. Хто стикався, підкажіть, наскільки все серйозно та чи варто панікувати.
Раджу не просто бігти до першого ліпшого хірурга, а підійти до вибору методу видалення дуже серйозно. На носі мало шкіри, тому після звичайного вирізання скальпелем може залишитися некрасивий шрам або деформація. Зараз найкращим стандартом вважається хірургія за методом Мооса (Mohs), коли пухлину видаляють пошарово і зразу під мікроскопом перевіряють краї. Це гарантує, що прибрали абсолютно всі ракові клітини і при цьому зберегли максимум здорової тканини. Також обов'язково дізнайтеся про променеву терапію чи кріодеструкцію, бо для обличчя це іноді кращий варіант. Багато корисної інформації про варіанти лікування є на сайті лікарні ізраїльської онкології LISOD https://www.lissod.com.ua/ua....rnennju де розписано профілактику рецидивів. Консультуйтеся саме з вузькими профільними онкологами, які спеціалізуються на пухлинах голови та шиї, щоб отримати гарний косметичний результат.
|
| |
| |